Algarve, de glutenvrije oase van het zuiden

Voor de tweede maal kozen we voor Algarve. Vilamoura dit keer. Deze idylische havenstad werd gebouwd in de jaren ’70. Met zijn grootste jachthaven van Portugal is Vilamoura een veelbezocht toerischtisch oord. Kilometers zandstrand, talloze restaurants en een pittoreske baai. Reken daar het goede klimaat en een lekkere, pure keuken bij. Je kan je geen betere vakantie bedenken. In Algarve vind je een verscheidenheid aan allergenen vrije gerechten. Een gekookte aardappel, een stuk vlees of vis en geblancheerde groenten of een lekkere salade. Vers, puur en heerlijk van smaak.

We kozen dit jaar voor een groot en gekend hotel. Het Crown Plaza is een prima uitvalsbasis vlak aan de zee. Praktische, grote kamers, een prachtig zwembad en veel personeel. Wanneer je te kampen hebt met coeliakie, zijn de mogelijkheden bij het ontbijt echter beperkt. Een uitgedroogd wit brood dat verdwijnt tussen de rest van het buffet. Nergens een toaster. Na aandringen worden enkele stukjes verdord brood geminimaliseerd tot een zwart geblakerde frisbeeschijf. Het hele transformatieproces duurt ook nog eens een etmaal. Niet leuk als je al dat lekkers aan je neus ziet voorbij gaan.

We hebben de bittere smaak van het ontbijt weggespoeld met een frisse sorbet aan de haven en een verrukkelijk avondmaal in ons favoriete restaurant Ferrara’s. Verschillende soorten vis, reuzescampi’s, mosselen, pittige pasta’s en vleesgerechten van steak tot kip. Ook het restaurant ernaast (niet de hamburgertent) is een aanrader. Een tikje prijziger maar de bediening is vriendelijk en zowel het eten als de wijn uitstekend. Via Tripadvisor kwamen we terecht in Julius Restaurante Wine Bar, een eettentje op een gezellige binnenplaats in het centrum. Iets duurder dan de gemiddelde Portugese keuken maar zeker de moeite om te testen.

Als uitstap kozen we voor een bezoek aan de hoofdstad van Algarve: Faro. Je kan best onmiddellijk de toeristische dienst passeren. Hier krijg je meteen een overzicht van wat er in Faro te beleven valt. En dat is heel wat.

De Jachthaven ligt in het centrum van de stad. Je loopt zo het stadscentrum binnen. De blikvanger van de oude stad is de oude stadspoort. Je komt zo op een centraal plein waar het oude stadhuis ligt. Dit kun je jammer genoeg niet aan de binnenkant bezichtigen. Verder zijn er niet veel winkels in het oude gedeelte, wel wat restaurantjes met een aangenaam uitzicht en een uitnodigende kaart.

Faro is geen grote winkelstad. Het heeft een klein commercieel centrum met wat plaatselijke winkeltjes. Je kan gerust enkele uren kuieren in de gezellige kleine straten en genieten van een leuk terrasje.

Wil je winkelen in grote ketens, dan moet je naar het complex aan de rand van de stad.

Algarve is een aanrader als vakantiebestemming, met of zonder intolerantie of allergie.