Algarve, de glutenvrije oase van het zuiden

Vilamoura is een idylische havenstad die werd gebouwd in de jaren ’70. Met zijn grootste jachthaven van Portugal is het een veelbezocht toerischtisch oord. Kilometers zandstrand, talloze restaurants en een pittoreske baai. Reken daar het goede klimaat en een lekkere, pure keuken bij. Je kan je geen betere vakantie bedenken. In Algarve vind je een verscheidenheid aan allergenen vrije gerechten. Een gekookte aardappel, een stuk vlees of vis en geblancheerde groenten of een lekkere salade. Vers, puur en heerlijk van smaak.

Het Crown Plaza is een prima uitvalsbasis vlak aan de zee. Praktische, grote kamers, een prachtig zwembad en veel personeel. Wanneer je coeliakie hebt, zijn de mogelijkheden bij het ontbijt eerder beperkt. Maar vers fruit, spek en eitjes in overvloed.

Restaurant Ferrara’s biedt verschillende soorten vis aan maar ook reuzescampi’s, mosselen, pittige pasta’s en vleesgerechten zoals steak en kip. Ook het restaurant ernaast (niet de hamburgertent) is een aanrader. Iets prijziger maar de bediening is vriendelijk en zowel het eten als de wijn uitstekend. Via Tripadvisor kwamen we terecht in Julius Restaurante Wine Bar, een eettentje op een gezellige binnenplaats in het centrum. Iets duurder dan de gemiddelde Portugese keuken maar zeker de moeite om te testen.

Als uitstap kozen we voor een bezoek aan de hoofdstad van Algarve: Faro. Je kan best onmiddellijk de toeristische dienst passeren. Hier krijg je meteen een overzicht van wat er in Faro te beleven valt. En dat is heel wat.

De Jachthaven ligt in het centrum van de stad. Je loopt zo het stadscentrum binnen. De blikvanger van de oude stad is de oude stadspoort. Je komt zo op een centraal plein waar het oude stadhuis ligt. Dit kun je jammer genoeg niet aan de binnenkant bezichtigen. Verder zijn er niet veel winkels in het oude gedeelte, wel wat restaurantjes met een aangenaam uitzicht en een uitnodigende kaart.

Faro is geen grote winkelstad. Het heeft een klein commercieel centrum met wat plaatselijke winkeltjes. Je kan gerust enkele uren kuieren in de gezellige kleine straten en genieten van een leuk terrasje.

Wil je winkelen in grote ketens, dan moet je naar het complex aan de rand van de stad.

Algarve is een aanrader als vakantiebestemming, met of zonder intolerantie of allergie.