Amsterdam

Amsterdam, het allergenenvrije paradijs. Of toch niet?

Amsterdam is druk, heel erg druk. Fietsende Nederlanders en studenten rijden je haast van je sokken, maar ook de vele toeristen zorgen voor een ‘vol’ gevoel.

Goed voorbereid vertrekken is de boodschap.

We kozen voor het Westcord Fashion Hotel op het Surinameplein. Een centraal gelegen vakantieoord, tien minuutjes met de tram naar het centrum. Parking aan het hotel, zwembad, sauna, mooie kamers, prachtige skylounge. Het ontbijt was heerlijk, voor iemand zonder intoleranties. Voor de prijs mocht het glutenvrij ontbijt net dat tikkeltje meer zijn. Buiten enkele toastjes, waar je zelf verschillende keren naar moest vragen, werd er niet veel aandacht besteed aan mensen met allergenen.

De eerste avond zijn we gaan eten bij Haesje Claes. Een gezellige brasserie met vriendelijk personeel én een glutenvrije menukaart. Het is niet teveel gevraagd om je steak in olie te bakken, krielaardappeltjes apart te bereiden en een glutenvrij broodje te serveren bij het voorgerecht.

De volgende ochtend stapten we uit op de Prinsengracht waar we de 9 straatjes bezochten. Kleine, authentieke straatjes met retro winkeltjes en trendy restaurantjes.

In de Berenstraat vind je Pancakes. Bij het openen van de deur word je overspoeld met de heerlijke geur van pannenkoeken. Zoet, zout, vegi of met spek, gewoon of gluten- en latosevrij. Heerlijk, als je een plaatsje vind natuurlijk. Het is vooral druk op de ochtend, maar ook in de namiddag kun je beter even gaan reserveren. Of je zet je in het eethuisje er langs bij Toos en Roos, waar ze glutenvrije boterhammen serveren.

 ’s Avonds belandden we bij La vina experience. Een sfeervol zaakje in het Zuid dat uitblinkt in verfijnde gerechten. Ook zij hebben een gluten- en lactosevrije kaart voorzien van de nodige uitleg. Van voorgerecht tot nagerecht om duim en vingers af te likken. De keuken is wat prijziger maar daarvoor word je ook de hele avond in de watten gelegd.

De laatste dag zijn we nog even gestopt in de Foodhallen. Bij ‘Jabugo‘ kun je een zakje heerlijk gedroogde ham kopen. Ernaast vind je ‘Bulls and Dogs‘. De worsten zijn niet bewerkt met enig glutenvol product. Ook de broodjes kunnen glutenvrij, maar die worden wel in dezelfde oven gebakken als de gewone broodjes. Bij ‘Fento’ zijn er glutenvrije nachos te koop. Als je eveneens een lactose intolerantie hebt, vraag je best op voorhand er geen kaas tussen te verwerken.

Achteraan in de hal is er een tentje ‘Dim Sum Thing’. Je kan hier naast dim sum die niet allergenenvrij is ook gestoomde rijstgerechten proberen. Gluten en lactose vrij.

 Amsterdam is zeker een allergenenvrije uitdaging maar bereid je toch best voor.